Erepenning Logo harddraverij Enkhuizen
Onderscheiden met de
Koninklijke Erepenning
  Opgericht 1906 K.v.K.:  40624609  

2020 afgelast i.v.m. coronavirus
Enkhuizer Harddraverijdag

Gezamenlijk persbericht bestuur Enkhuizer Harddraverijvereniging/Gemeente Enkhuizen d.d. 27 mei 2020.

Harddraverij Enkhuizen 2020 gaat niet door.

Na zorgvuldig beraad heeft het bestuur van de harddraverijvereniging, in samenspraak met de burgemeester, helaas moeten besluiten om de harddraverijdag Enkhuizen dit jaar af te gelasten. Het landelijk verbod op evenementen geldt op dit moment nog tot 1 september. De harddraverijdag zou op 17 september plaatsvinden, echter is nu al te voorzien dat een evenement met ruim vijfduizend bezoekers dan niet op een veilige en verantwoorde manier te organiseren is.

Gezien de aard van harddraverij, een drafbaan met duizenden bezoekers die dicht opeen langs de baan gepakt staan, is het niet mogelijk een veilig alternatief te bieden met bijvoorbeeld 1,5 meter afstand. De afgelasting geldt voor alle programma-onderdelen van de harddraverijdag: de optocht van authentieke rijtuigen, het ringsteken en schoonrijden, de kortebaandraverij en het afsluitende vuurwerk op het Dirck Chinaplein.

Voorzitter van de harddraverijvereniging Mark Veen: “Wij voelen ons verantwoordelijk voor de gezondheid van ons publiek en kunnen die niet garanderen. Harddraverij hoort een gezellig feest te zijn waar iedereen geniet van de wedstrijden en van elkaars gezelschap. Die sfeer en beleving, daar staan we voor als bestuur en spijtig genoeg kan dat dit jaar gewoon niet.”

Burgemeester Eduard van Zuijlen: “Met pijn in het hart is dit besluit genomen. Harddraverij is voor veel Enkhuizers de mooiste dag van het jaar en ik begrijp dat deze boodschap, zeker nu in deze tijd, hard aankomt. Maar een evenement met zoveel bezoekers, dicht bij elkaar; dat is onverantwoord met het oog op de besmettingsrisico’s van het coronavirus.”